A lábfej

Ma ismét véget ért egy mozgáskorrekciós tanfolyam este.

Utolsó 3/4 órában jön a kedvenc részem: a LÁBFEJ.

A lábfej önmagában soha nem áll meg,mint probléma,hiszem hozzá képest sok csontika helyzete változik,ha valamiféle deviációról van szó- de a lábfej állapota lehet következmény is, pl. PCP, hallux valgus stb. fennállása esetén, így a lábfej kóros elváltozása(i)  okozhatják a mozgásszervi panasz felszálló lánc-esetét.

(dőlvesúgva ajánlom egyik kedvencemet, Christiaan  Neethling Barnard prof. könyveit- gondolom,mindenki emlékszik, hogy Ő végezte az első sikeres szívátültetést a világon. Barnard prof PCP-s volt, önéletrajzi könyvében olvastam,hogy fura mód műtét közben eltűntek a teljesen eldeformálódott lábfejéből a fájdalmak …

szintén dőlve súgom másik nagy kedvencemet, August RENOIR életét-igen, Renoir, a festő is krónikus, szimmetrikus,progrediáló sokízületi gyulladásban szenvedett- a keze annyira eldeformálódott egy idő után,hgy nem tudta tartani az ecsetet.Körbetekerte szorosan gézzel, a gézbe szúrta az ecset végét,és így festette az utolsó, legszebb képeit ,életrajzi adatok szerint nagyjából EZER darabot…)

Vissza a lábfejhez,és nem túl hosszan, mert nem az okítást szeretném ide begépelni,hanem azt felvázolni, hogy ha megfigyeljük  a lábfejeket, sok-sok következtetést tudunk belőle levonni,elsősorban a csípőízület állapotára vagy asszimetrikus mivoltára vonatkozóan, amely nagyon központi téma minálunk 🙂

Szempontok (a teljesség igénye nélkül, mert alig alszom mostanság)

1. Mindkettő megvan-e (ezt nem morbidnak szántam !!)

2. ha egy illető natúrban áll, a lábfejei párhuzamosan álllnak, vagy az egyik mindig kb. azonos szögben kifelé fordul,vagy befelé? Van-e olyan gyanúnk,mintha az egyik lába nem férne be Őalája?

3. megtalálható-e a kis gyönyörűszépséges boltív a lábfej belső szélénél?

4. guggolásnál mennyiben változik a lábfej pozíciója a talajhoz képest ? (leggyakoribb,ha guggolásnál úgymond “megy össze a térd”, hogy a lábfej belső éle is ráfekszik a talajra,holott lehet, állásnál még egészen normálisnak nézett ki :-)-ez az az eset,mikor a csípő mozgása (vagyis a guggolásra tett kísértet kísérlet kényszeríti a lábfejet egy számára teljesen természetellenes pozitúrára)

5. (nagyon) kifelé fordulnak a lábujjak?

6. kérésre tud-e “kapaszkodni” az illető a lábujjaival a talajba?

7. kérésre fel tudja-e emelni az illető mindkét talpán kis terpeszben állva a lábujjait?

8. mikor emelkedik a sarka?

9. mondja- e a lábfej : “gá-gá” ? 😀 ez volt a végére a poén. A lényeg, figyeljük a lábfejet, nem azért mert az egyik mániám,hanem,mert sokat mutat-csak legyen rá szemünk ! Jól látni ugyanúgy mesterség,mint bármi más-ha valakinek a munkájához az emberi testnek,mint alanynak köze van,jó,ha rendelkezik bizonyos “morfológiai” látásmóddal,ami a formára, a formák eltérésére, képletek hiányára “utazik”. Csodálatos és bonyolult feladat,mindemellett nagyon hálás is.

“Kérdezd meg Magadtól: hogyan tanul meg az ember “meglátni” valamit ? És hogyan lehet megtanulni ezt a fajta “meglátást” ? (L.Wittgeinstein, Philisophical Investigations,G.E.M. Anscombe, Blackwell,1958.pp.228.)

Nem is sejtette a jó öreg Ludwig, milyen hatalmasat kérdez ebben a két sorban………… 🙂

Reklámok

4 hozzászólás to “A lábfej”

 1. buddy Says:

  Szia!

  Érdekes post volt, köszi!
  Sajnos nekem elég durva lúdtalpam van, ami sokszor hátráltat pl. egy több napos KM edzőtáborban, de sajnos eddig semmilyen csodaszer (lábujjhegyen járás, masszírozás, MBT cipő) nem segített..:(

 2. Judit Says:

  Olvasnék még szívesen erről.
  Az az érzésem, bár szakértő kicsit sem vagyok, hogy a lábfej szerepét nem is lehetne túlbecsülni. Hiszen ő viszi el az egész balhét, minden nap, egész életünkben.
  Nem értékeljük eléggé sajnos mi, emberek, ezt a nagyon fontos kis jószágot, a lábfejünket…

 3. anikó Says:

  Buddy,
  Ha egyszer megsüllyedt valamelyik boltozat, nehéz helyreállítani.Nálam a pálmát a PediCom viszi, meg a lábfejtorna, amely ingyen van, meg az otthoni kavicspárna, amely kb. 30 perc és nagyjából 100 forint…Meggymagpárna is jó taposni.

  Juc,
  sajnos nem.amint lesz időm, bepötyögök vmi bibliográfiát is, annyi jó könyv van!
  nem tudom kommentelni se a blogodat,legnagyonn bánatomra,mert folyamatosan imádom, na majd regisztrálok még egyszer valami jó kis név alatt. 🙂

 4. Judit Says:

  Cillagom,
  nem akarok én neked pluszmunkát okozni, van elég dógod, úgyhogy miattam ne pötyögjed be a bibliográfiát 🙂 Csak annyi van, hogy ha netán olyanod lesz legközelebb, hogy erről elmélkedsz, akkor azt majd Fokozott Érdeklődéssel tanulmányozom.

  Azt megköszönöm, ha imádod a blogomat, és gyere kommentelni 🙂 Akik nem imádják, azok bezzeg kommentelnek 🙂
  Jegyzem meg, hogy a blogponthu engem se enged be elsőre szinte sose, pedig az kizárt, hogy folyton elírom a jelszót, de sebaj, másodikra szokott sikerülni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: