Fájdalom,Melzack

Egy tenziós fejfájásos eset kapcsán került elő a Magyar Fájdalom Társaság.Ez a pár cikk  az IASP Európai Federációjának egyik kiadványából van( International Association for the Study of Pain,) az IASP egyik volt elnöke az a Roland Melzack, akinek a nevét elég hasznos,ha ismeri az,aki kacérkodik a Z-health vagy a fájdalom-folyamat megismerésével (gate-contoll).

Na elvileg most van pl. a Musculosceletal pain éve.Itt is egy csomó jó cikk! KLIKK

Találtam egy csomó jó cikket magyarul is,és rádöbbentem, hogy az elnök,az az egyik pécsi jóbarátom apukája. 😀

Itt van 3 írás,érdemes  kutakodni,ha valakit érdekel.

Az alsó végtagi fájdalom a reumatológus/neurológus szemszögéből
Dr. Temesvári I. Péter

Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest
Az alsó végtagi fájdalom, amelybe értelemszerûen beletartozik a más területrôl idesugárzó fájdalom is, különbözô szövetek és struktúrák különbözô természetû bántalmára vezethetô vissza. A fájdalom származhat a bôrbôl, lágyrészekbôl, izmokból, inakból, szalagokból, az ízületbôl és annak függelékeibôl, a csontból, izomból, idegbôl és érbôl. A fájdalom kiindulópontja lehet a lumbalis gerinc, a sacroiliacalis ízület, a hasüreg és medence képletei, a perifériás ízület és annak szûkebb-tágabb környezete. Az etiológiát tekintve szóbajön degeneratív elváltozás, gyulladás, daganat, anyagcserezavar, heredo-familiaris és
idiopathiás zavar, exogén tényezôk kiváltotta kórfolyamat, foglalkozással összefüggô mechanikus mûködészavar, autoimmun betegség, psychogén tünetcsoport stb.
Határterületi kérdésrôl lévén szó, a nagyszámú és színes nosológiai egység különbözô orvosi diszciplinák területébe sorolható. A teljesség igénye nélkül ezek a következôk: háziorvoslás, algológia, angiológia,bôrgyógyászat, neurológia, reumatológia, ortopédia, sebészet, onkológia, radiológia, sportorvostan, traumatológia, foglalkozás-egészségügy, fizikális medicina, idegsebészet, gerincsebészet, pszichiátria, stb. Ezen kissé didaktikus felosztáson túl létezik gyakorlatiasabb megközelítés is. Eszerint az alsó végtag fájdalmát például neurológiai szempontból a következô kisebb egységekre bonthatjuk (Martinez- Arizala, 2000):
• Alsó végtagi fájdalom, neurológiai jelek nélkül
• Alsó végtagi fájdalom, neurológiai jelekkel
• Derékfájás, alsó végtagi fájdalommal
• Kisugárzó fájdalom hasi, kismedencei szervekbôl
• Psychogén fájdalmi tünetcsoport, aggraválás
• Terheléssel összefüggô fájdalom
• Atípusos kórképek
Más megközelítés is lehetséges. Az alsó végtagi fájdalom heterogén, multidiszciplináris jellege szinte sugallja a probléma-orientált diagnosztika módszerét. Ennek kiindulópontja a beteg által elôadott vezetô panasz és tünet. A markáns vezetô tünet algoritmusát követve, igen-nem válaszok alapján betegségcsoportokat alkotva szûkíthetjük be a szóbajövô, különbözô orvosi diszciplinák területébe tartozó kórképek sokaságát, és kizárásos módszerrel jutunk el a pontos diagnózis közelébe. Ez a megközelítés azon alapul, hogy egymástól nagyon különbözô betegségek igen hasonló tüneteket, panaszokat okozhatnak. Az alsó végtagi fájdalom elemzésében a legfontosabb viszonyítási alap az L4, L5, S1 gyöki fájdalom és tünetcsoport.
A vezetô tünet alapján a következô nagyobb betegségcsoportokat foglalhatjuk egybe:
• Generalizált, felsô végtagon és alsó végtagon is jelentkezô fájdalom;
• alsó végtagi fájdalom (zsibbadás)
• kétoldali
• egyoldali: – radicularis
– pseudo-radicularis
– nem radicularis
• Regionális fájdalom: (tomportáji; lágyéktáji; comb felsô-külsô része; comb, térd belsô-elülsô
oldala; comb, hátul; térd, térdhajlat; lábszár elülsô része; lábszár oldalsó-külsô része; lábszár hátsó része; boka; láb, lábujjak; sarok; talp);
• járással összefüggô fájdalom
• egyéb („nyugtalan láb” stb.)

Terápiánkat kettôs cél vezérli.
A tüneti fájdalomcsillapítás elengedhetetlen feltétel, de nem lehet végsô cél. Törekednünk kell a
kórfolyamat pontos természetének, eredetének felderítésére, s az ezen alapuló oki terápiára.

egy másik:

Musculoskeletális alsó végtagi fájdalom gyógyszeres kezelése
Dr. Genti György

Mindenki tapasztalt már fájdalmat életében, hiszen a fájdalom életünk része. Nagy statisztikák szerint minden második beteg fájdalom miatt keresi fel orvosát. A mozgásszervi eredetû fájdalom a fájdalmas állapot egyik leggyakoribb formája. A „reumás” fájdalom, más típusú fájdalomtól eltérôen, egyedi sajátosságokat mutat, ami miatt a fájdalomcsillapítás megszokott sémái csak részben alkalmazhatók. A jól ismert akut és krónikus fájdalom felosztás mellett, a fájdalom összefüggést mutathat a napszakkal, terheléssel, egyes anatómiai struktúrák érintettségével. Az alsó végtagi musculoskeletális fájdalom döntôen a „segmentum mobile” egyes alkotórészeinek elváltozásából származik, és döntôen ún. mechanikus típusú fájdalom. Ezt színezheti az ideggyökök, kisízületek, szalagok és más lágyrészek, a sacroiliacalis ízület gyulladásos elváltozásából eredô ún. gyulladásos fájdalom. A fájdalomcsillapításban jól alkalmazható – némi módosítással – a WHO-lépcsôs analgetikus terápia. Elsô helyen a paracetamol és codeinszármazékok állnak monoterápiában vagy kombinációban. Jól alkalmazható a gyenge opioid származék, a tramadol. Az analgetikumok kombinációja szisztémás vagy lokális szteroiddal, adjuváns szerekkel a gyakorlatban bevált kombináció. Erôs opioid származékok csak korlátozottan kerülnek alkalmazásra a reumatológiai gyakorlatban.

Dóczi, az egyik legjobb neurológusunk idehaza:(MELLESLEG Pécs)

Az alsóvégtag fájdalom gerincsebészeti vonatkozásai
Dr. Dóczi Tamás

PTE Idegsebészeti Klinika, Pécs
Tumoros vagy degeneratív eredetû alsóvégtag fájdalmaknak van a leggyakrabban idegsebészeti vonatkozása.
Daganat okozta fájdalmak sebészi kezelése az onkoterápiás komplex algoritmus fontos eleme, itt
most ezt nem fejtem ki. A degeneratív eredetû alsóvégtag fájdalmak sebészi kezelésének mai gyakorlatát igen kevés tudományos bizonyítékokon alapuló adat támogatja, az leginkább „pathophysiologiai érvelésen” és egyéni tapasztalatokon alapul.
Az ágyéki porckorongsérvek kialakulása a gerinc mozgásszegmentum involuciós folyamatának részjelensége.
A discus intervertebralis víztartalmának csökkenése (chondrosis) az intervertebralis rés beszükülését okozza. Ezzel párhuzamosan a nucleus pulposus elasticus sajátosságai fokozatosan csökkennek, mivel az elasticus rostokat kollagén rostok pótolják. Ez a fedôlemezek és a zyapophysealis izületek fokozott terheléséhez vezet, további degenerativ elváltozásokat létrehozva (osteochondrosis és spondylarthrosis).
A mozgásszegmentum stabilitása csökken, a craniális csigolya retrolisthesise (ritkábban
elôrecsúszása) a foramen intervertebrale beszûküléséhez vezet, s a gyöki compressio akut lumboischialgiát okozhat. A degeneratív folyamat további elôrehaladásakor a spondyloticus csôr (kapocs) létrejötte az instabilitást megszüntetheti, s a panaszok csökkenhetnek.
Már az involutios folyamat korai stádiumában hirtelen kialakulhat egy körülírt porclaesio a porckorong állományában, mikor is a mozgásszegmentum többi része még csaknem teljesen ép, ez ún. „korai” discussérv. Az az instabilitás, amit egy ilyen laesio okoz, és amely a mûtét után is megmarad, általában jól kompenzált. A degenerativ folyamat bármely késôbbi szakában is létrejöhet az annulus fibrosus megnyúlása, átszakadása következményes nucleus pulposus protrusióval vagy sequestratióval. Ekkor a beteg panaszait és tüneteit természetesen a („késôi”) porckorongsérv által okozott gyöki compression túl a mozgásszegmentum degenerativ elváltozásai (spondylosis, spondylarthrosis, stenosis) is okozzák. Egyedül a sérv eltávolítása ilyenkor teljes panaszmentességet nem biztosítja.
A szegmentumot érô flexiós-rotációs sérülések, mikro- vagy makrotraumák az annulus fibrosus károsodásához vezethetnek, amely szintén discus prolapsust provokálhatnak.
Kisízületi arthropathia capsularis insuffitientiához vezethet, a mozgásszegmentumban hypermobilitás jön létre, amely a discus degeneratiot létrehozza.
Azt a koncepciót valljuk, amely szerint a különbözô ágyéki gerinc elváltozások, így a discus sérv, a spondylosis és spondylarthrosis, a stenosis, a csigolya elcsúszások, a degeneratív scoliosisok hátterében eredetileg közös pathogenesis, egységes pathodinamika, a szegmentum instabilitása rejlik. Hogy végül melyik kórforma alakul ki, függ az adott beteg anatómiai variációitól, s az életmódtól, a terhelés módjától.
Az elôadás során ismertetésre kerülnek a különbözô ágyéki porckorongsérv formák (medialis,
medio-lateralis, foraminalis, extraforaminalis; LII–LV), az általuk okozott klinikai tünetek, a diagnosztika módjai és kezelésük.
Összefoglaljuk a mûtéti indikációkat, technikákat, a lumbalis discussérv mûtéte után – ritkán elôforduló
– kedvezôtlen kórlefolyás okait.
Bemutatjuk a fájdalom kezelésére (nem oki therapia!) irányuló funkcionális (ablatív és augmentatív /stimulációs/) idegsebészeti bevatkozásokat neurogén (neuropathiás) alsóvégtagi fájdalmak megszüntetésére.

Reklámok

2 hozzászólás to “Fájdalom,Melzack”

  1. 300 Says:

    Péterfy Bori elé raktalak

  2. tiekuanyin Says:

    Juj, a legjobb társaságba kerültem 🙂
    köszi! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: