Na,most akkor hány izmunk van?

Elhangzott a kérdés, és nincs pontos válasz.

Azt természetesen meg lehet mondani, hány izmot tart számon pölö

a Tarsoly Emil-féle anatómia: 350

a régebbi kiadású Emberi Test: 250

újabb bátrabbak: 420,

valamint netes tájékozódással találtam 650-et is.

emlékeim szerint a sima járáshoz kb.200 izmot aktiválunk. (ha közben nincs nálunk kettlebell vagy nem kacsintgatunk)

Miért ez a bizonytalanság-eltérés?

Régebben vala a vörös és a fehér izomzat, Balogh Ildikó Kineziológia-könyvében már 3 kategória szerepel, harmadik a kevert típus.

Az izmok “számolása” attól függ, milyen izmokat is szeretnénk megszámolni? (tétel: morfológiai és funkcionális szempontból megkülönböztetünk váz-sima-és szívizomzatot.) Ha csak a vázizmokat tekintjük, akkor 270-et szoktak tanítani (hogy miért nem mondjuk 273,gőzöm sincs) , de megmondom őszintén, sose számoltam meg, mennyi volt,amit meg kellett tanulni,mert nagyon sok volt, és ráadásul mindig újratanulom.

Izomnak tekintjük-e a szívet például, ugye. A szívizomnak olyan az irányítása, hogy kis ingerületre az egész összehúzódik, így akkor lehetne ez a szervünk is egy izom.De akkor a billenytűkre mit mondok, ha kezdek belegondolni?

A 270-es definíció úgy érvényes, amennyiben az izmot,mint perimysiummal körülvett összefogott izomrostkötegként határozzuk meg, amely a mozgásrendszer aktív részét képező (milyen vicces definíció. arra utal, hogy más anatómiai képleteket mozgat, pl. a csontokat, amelyek nem képesek contractióra) szerkezetileg-működésileg jól elkülöníthető különálló tag.

Jó kérdés, hogy pl. az aponeurosisokat izomnak tekintjük-e, mert van olyan szakirodalom, amely az aponeurózisokat egyértelműen fasciaként értelmezi (az aponeurózis széles, lemez alakú “izom”, amely bőnyével rögzül a csontokon, ellentétben a klasszikus vázizmok bevett gyakorlatán,miszerint van hasuk, és van rögzítő inas rész-általában.), de ha fascia lenne, akkor nem emelné ki Szentágothai is, hogy dilemmás a kettő kategorizálása, meg nem is adtak volna neki másik nevet. Kérdés ugye itt, hogy miből van, és miként funkcionál.

Ott van pl. a platysma, aki akármilyen röhejesen “nyakbőrizom”-nak mondja Magát, beesett az izmok nyilvántartásába (szerintem helyesen, bár a véleményemet nem kérdezték 😀 )

A legmurisabb kis izom,illetve nem is egy ,hanem nagyon sok, a szőremelő (v. merevítő) izom/izmok, simaizmok amúgy, vegetatív beidegzéssel, tehát vázizomnak nem vázizom, a mm. arrectores pilorum.Vannak emberek,akik egész életükben ezt a lilliputi, de nagyon izgi kis dolgot kutatják 🙂

AP jelzéssel itt ezen a képen szépen látható is. De,ha pl. a szőrmerevítő izmainkat is megszámoljuk,és az izmok közé soroljuk (most már csak viccelek) akkor valami leírhatatlanul nagy szám jön ki 😀

Na, most akkor hány izmunk van? 🙂

Reklámok

7 hozzászólás to “Na,most akkor hány izmunk van?”

 1. fredyoong Says:

  Hű de kell nekem figyelni, mikor ilyen okosságokat olvasok…

 2. Imike Says:

  Ejha, még a kámaszutrában sem írnak ennyit az emberi testről!

 3. csikysystem Says:

  Remek post Ani! 🙂

  Most éppen számolom, hogy írás közben hány izmomat dolgoztatom… jajj, kezdhetem újra, mert közben gondoltam egy valamire és felállt a hátamon a szőr! 🙂

  Üdv, Feri

 4. tiekuanyin Says:

  Imike,
  a Szentágothai-anatómiát láttad már? 🙂 a fejbiccentő izomról ilyen szűkszavú: (imádom amúgy,ahogy Szentágothai ír)

  M.sternocleidomastoideus:
  Ered a szegycsont markolatán és a kulcscsont sternalis hamadán, felfelé és lateral felé haladva síkja spiralisan elcsavarodik, és tapad a halántékcsont csecsnyúlványa külső felszínén és innen vízszintesen hátrafelé terjedő vonalban. Beidegzi a n. accessorius (XI. agyideg, amely a felső és középső harmad határán át is fúrja az izom mediális részét. A thoracohumeralis és az axialis törzsizmok közötti átmeneti jellegű izom.

  na ezt 6 éve tanultam meg kívülről…de az egészet nem ám, csak a kedvenceimet!
  szép részletesen-viccesen leír mindent,amink van 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: